Över 114 miljoner fordonspassager över Öresundsbron

2021-03-30

Sapa Flooring är stolta över att ha levererat material till de målningsplattformar som nu används vid ommålningen av bron, ett stort arbete som påbörjades under våren 2020.

– Det var ett häftigt projekt som ställde höga krav på både material och leveranstid. Det var en utmaning på flera sätt, säger Marian Holmberg, säljare på Sapa Flooring.

Målningen av Öresundsbrons zick zack-formade stålkonstruktion under vägbanan – ett område på 300 000 kvadratmeter – ska pågå fram till år 2032. Ett minst sagt gediget projekt som kräver tåliga och stabila material. I det här fallet: Sapas golvprofiler, räcken och trappor.

Marian Holmberg är stolt över Sapas profiler som är kända för att tåla tuffa miljöer, som den här gången – en hårt trafikerad bro, nära två mil lång. Han känner sig också trygg eftersom profilerna har en lång livslängd.

– De kräver inget underhåll, de kommer att hålla i alla år under arbetet med målningen och det känns väldigt bra.

Kunden som köpt och monterat plattformarna är Kristianstad Industriservice, Kisab. Julius Petursson är ansvarig för inköp och konstruktion på företaget och han är nöjd över hur bra allt gått, trots den korta leveranstiden och den krävande miljön.

– Det här jobbet är stort för oss, det största vi haft hittills. Dessutom med väldigt höga krav på tillverkningen, med tanke på att det är en byggnadsställning som ska hänga på utsidan av bron, säger han och fortsätter:

– För att få ihop det blev det pressat tidsmässigt, men eftersom vi fick vår leverans av Sapa i tid har det ändå gått både smidigt och fungerat bra.

För Julius Petursson och Kisab är det varken första eller sista gången de köper profiler från Sapa.

– Vi har alltid haft en väldigt bra kontakt och varit mycket nöjda. Vi kommer definitivt att vända oss till Sapa igen, säger Julius Petursson.

För de som använder bron regelbundet har länken mellan Sverige och Danmark stor betydelse.

– För mig som bor här fyller bron en viktig funktion. Jag tycker också att den symboliserar något fint eftersom den knyter samman våra två länder. Den förenklar såväl arbetsliv och relationer samtidigt som den också bidrar till den mångfald och de olika kulturer vi är stolta över att ha här, säger Ellinor, boende i Malmö.

Text: Isabella Lindholm Harbrecht

Fakta Öresundsbron

• Bron öppnades den 1 juli 2000 och firade 20 år i fjol.

• Under 2019 passerade i genomsnitt 20 423 fordon per dygn och varje dag pendlar cirka 20 000 personer över sundet.

• Ommålningen, som ska bidra till fortsatt skydd mot korrosion, ska vara klar 2032 och beräknas kosta 300 miljoner DDK.

• Den konstgjorda ön, Peberholm, som länkar samman Öresundsförbindelsens bro och tunnel, byggdes mellan 1995-1999. Ön var till en början kal och stenig men i dag har flertalet arter av både plantor och djur tagit ön i besittning. Många av dem är sällsynta och hotade arter.

Källa: oresundsbron.com samt skanska.se

Fler nyheter