Sjöfartsmuseet i Helsingör

2021-04-21

Av somliga kallas det för ett arkitektoniskt genidrag och andra menar att sjöfartsmuseet i Helsingör, norr om Köpenhamn, inte liknar någonting annat. Med största sannolikhet har de rätt. National Geographic har nämligen topplistat museet bland de museum i världen som har en helt unik arkitektur. Även den anrika tidningen New York Times är inne på samma linje och menar att museet är ett ställe man bara måste besöka.

Att Sapa Flooring är en del av det här är det förmodligen få som vet, men det gör inte Sapa desto mindre stolta. Men hur gick det då till när Sapa – och på så sätt också en liten del av småländska Vetlanda – inhyste sig i ett av världens mest kända museum?

Det var när sjöfartsmuseet byggdes om i en gammal docka för ett par år sedan som Sapa Flooring kom in i bilden. Det finns nämligen en gångbro som förbinder torget utanför med ingången till museet, och den här bron löper tvärs över den gamla dockan.

När gångbryggorna byttes märkte man dessvärre att det läckte in vatten, och därför var man tvungen att hitta en ny, bra lösning. Eftersom det skulle hållas en låg miljöprofil föll valet ganska snabbt på aluminium, och på den vägen är det alltså.

Totalt levererade Sapa Flooring cirka 10 ton profiler till HSM Industri, som var entreprenören för arbetet, under 2017-2018. Mikael Lindqvist, product manager på Sapa Flooring, var den som hade kontakt med kunden under hela projektet.

– Att få leverera våra profiler till ett så välkänt och högt ansett museum känns väldigt hedrande, säger han och berättar samtidigt att en helt ny profil fick tas fram, specifikt för det här jobbet.

Profilerna var nämligen tvungna att ha ett speciellt utseende med tanke på att byggnaden i sig är helt unik. Nu är Sapas specialdesignade profiler det första man möter när man ska besöka museet.

– Med tanke på det var det av stor vikt att lösningen var såväl säker och snygg som hållbar. Det känns fantastiskt att veta att våra profiler kommer att välkomna besökare i flera decennier framöver, säger Mikael Lindqvist. 

Text: Isabella Lindholm Harbrecht

Fakta: M/S Museet for Sjøfart i Helsingør

Museet, som på danska heter M/S Museet for Sjøfart i Helsingør, är designat av den kända och prisvinnande danska arkitektfirman BIG (Bjarke Ingels Group) och öppnade sina dörrar 2013.

Museet har tidigare, i hela 98 år, legat på Kronborgs slott som gjorts internationellt känt av bland andra Shakespeare.

Den nya anläggningen, som ligger i en docka som tidigare var tänkt att fyllas med vatten, har en utställningsyta på 3 000 kvadratmeter där maritima samlingar visas upp genom olika temautställningar. Museets högsta punkt är en glasbarriär på en meter ovanför marken. Inuti museet ansluter hängbroar de olika utställningarna som visar upp samlingar av handelsfartyg och deras historier.

Förutom utställningar innehåller byggnaden även konferenssalar, café och en butik – allt under jordytan.

Källa: Danmarks nationella turismorganisation, VisitDenmark.

Fler nyheter